Україна вироблятиме цукор відповідно до вимог ЄС
flickr.com/Giles Alexander

Україна вироблятиме цукор відповідно до вимог ЄС

Вимоги до вітчизняних виробників цукру привели у відповідність до європейських стандартів. Про це повідомляє Main.in.ua з посиланням на офіційний сайт Міністерства агрополітики та продовольства України.

Відомство запровадило положення Директиви Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 року про певні види цукру, призначені для харчового споживання. Відповідний наказ Мінагрополітики № 592 зареєструвало в Мін’юсті 27 листопада 2017 року за № 1434/31302. У документі представлено термінологію та вимоги до цукру,
зокрема, екстра білого, білого, напівбілого цукру, які призначені для споживання людиною.

«Вимоги до виробництва цукру, крім того, що адаптовані до європейських, відповідають положенням Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО/ВООЗ). Це важливо з огляду на розширення експорту цукру: минулого маркетингового року було експортовано 769 тис. тонн, а з початку поточного сезону (вересень-листопад) — 126,2 тис. тонн» – зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Проект документу обговорювався з профільними та галузевими асоціаціями, науковцями, виробниками та експертами.

У наказі передбачається перехідний період вступу нових вимог. Документ набуває чинності з 1-го вересня 2022 року.

«Питання виробництва та реалізації на внутрішньому ринку інших цукрів, у тому числі коричневого, регулюються на рівні технічної документації суб’єктів господарювання та встановлених вимог до безпечності харчових продуктів», — пояснили у відомстві.