Виробникам заборонять друкувати склад продуктів надто дрібним шрифтом
Держпродспоживслужба / Facebook

Виробникам заборонять друкувати склад продуктів надто дрібним шрифтом

При Аграрному комітеті Верховної Ради найближчим часом буде створено групу, яка займатиметься розробкою законопроекту про належне інформування споживачів щодо складу харчових продуктів. Про це повідомляє Main.in.ua з посиланням на Урядовий портал.

Зазначається, що про створення робочої групи для врегулювання цього питання розповів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. Він наголосив, що проект закону про інформування щодо складу продукту є дуже важливим з точки зору коректного ставлення до споживачів.

«Коли споживач приходить до магазину і намагається прочитати склад продукту, визначити його якість, це не завжди вдається. У мене непоганий зір, але і я інколи не можу розібрати. Вищезгаданий законопроект передбачає певне маркування. Тому для безпечності продуктів важливе питання не формальної наявності стандартів, а їх дотримання», — заявив керівник Держпродспоживслужби.

Він додав, що наразі Держпродспоживслужба працює над розробкою та супроводом цілої низки законопроектів, прийняття яких дозволить адаптувати українську законодавчу базу до вимог ЄС.

Також важливим з цієї точки зору Лапа назвав законопроект, який стосується посилення заходів з біологічної безпеки та збереження тваринництва в Україні, який має врегулювати велику кількість питань. На даний момент його вже погоджено з більшістю органів центральної виконавчої влади, тепер проект готують до подання на рогляд Кабміну.

Володимир Лапа також повідомив, що зараз уже прийнято закон про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, який, зокрема, передбачає початок використання системи аналізу ризиків НАССР. Він додав, що наступний на порядку денному — проект закону «Про безпечність і гігієну кормів» , а також розробка нової редакції закону про ветеринарну медицину.

«Якщо якісно підготувати ці всі документи, я очікуватиму схвалення в поточному та наступному роках. Фактично, це сформує адаптовану до вимог ЄС законодавчу базу», — підсумував голова Держпродспоживслужби.